perjantai, 27 syyskuu 2013 12:20

1970-luku

Kemi-Tornio alueella tapahtui merkittävää yritystoiminnan kehittymistä ja siihen liittyvää rakentamista. Kemin Karjalahden pienteollisuusalueelle toteutettiin monta teollisuusrakennusta. Kemiin valmistui mm City-kulman kauppiastavaratalo ja Karihaaran liikekeskus. Tornioon kauppias Kalle Kaarlela rakennutti Lihaportin. Liike oli vuosikymmenen alussa tapahtuneen devalvaation vuoksi useita
vuosia Helsingin Stockmannin jälkeen myynniltään Suomen toiseksi suurin elintarvikeliike. Lihaportti avattiin toukokuussa 1971 ja jo heinäkuussa samana vuonna Kalle Kaarlela tuli Mauno Kurtin luokse ja harmitteli, että kun tuli tehtyä liian pieni kauppa ja saman tien päätettiin alkaa toteuttamaan Lihaportin ensimmäinen laajennus, joka otettiin käyttöön lokakuussa 1971.

Asuntotuotannon painopiste yrityksessä oli Tornio, jonne oli aloitettu tekemään Outokumpu Oy:n terästehdasta. Outokumpu Oy:lle toteutettiin useita asuntokohteita lippulaivana Saarenpäähän rakennettu paikallisjohtajan asuintalo. Kemi-Tornio alueelle valmistui eri kohteisiin yli 200 asuntoa sekä perustajaurakointi-, että urakkakohteisiin. Vuosikymmenen lopulla urakoitiin Enontekiön kunnalle uusi terveyskeskus. Yrityksen ensimmäinen iso peruskorjausurakka tehtiin kun silloinen Rovaniemen keskustassa sijainnut KOP:n kiinteistö peruskorjattiin täydellisesti siten, että vain vanha runko säilytettiin. Rakennuksen kellariin tehtiin mm. uudet isot pankkiholvit kuten silloin pankin aluekonttorissa tuli olla.

1975 yhtiössä tapahtui muutos, kun Mauno Kurtin poika silloin insinöörioppilas Mikko Kurtti, tuli mukaan yhtiöön äänettömäksi yhtiömieheksi ja yhtiömuoto muutettiin Ky:ksi.